Mijn favorieten

Zoek hier in Land van Maas en Waal

Generic filters
Exact matches only

Wij zijn Maasbommel. En dit is ons verhaal.

Kijk. Maasbommel? Dat is een dorp met stadse streken. Of een stad met dorpse streken. Maakt niet uit. Wij zijn gewoon Maasbommel. Met beide benen op de grond. Met onze blik op het water. Onze hoofden soms in de wolken. En wie we zijn? Gewoon onszelf. Niets meer, niets minder. Hier draait het om ontmoeten en begroeten. Zo gaat dat in ons dorp. We kennen elkaar, zien elkaar en praten met elkaar.

Onze verhalen

Maasbommel. Dat zijn wij, de mensen en onze verhalen. De verhalen van toen, want die vertellen we graag. Want zo leer je ons kennen. Als kleine Hanzestad. Als het dorp van de lombarden, de weegschalen, het goud en het zilver. De manden, de snoeken, de markten en het land. De muzikanten, toneelspelers, wonderdokters en goochelaars. En natuurlijk: onze avonturen in het land van Maas en Waal.

Terug in de tijd

“Zomaar een dag in de 13e eeuw. De handel en wandel groeit en bloeit in het land van Maas en Waal. Van verse vis, mooie wijnen, het geurende hout en de welkome granen. Het zijn bloeiende, maar ook wilde tijden. Landheren, lombarden, kooplieden en handelaren zorgen voor rumoer en bedrijvigheid in dorpen, steden en straten. Vrije handel, met nauwelijks regels en nog minder wetten. Maar ook: met piraten en zeerovers die de handel elke dag weer verstoren.

Het Hanzeverbond

Dit moet anders, aldus een slimme groep kooplieden. Het Hanzeverbond wordt gesloten. Met één doel voor ogen: zo zorgen we voor veilige routes en beschermen we onze handel. Middenin die tijden ligt ons aller Mazebommel. Hier draait het om alles op, rond en in het water. Een kleine stad met grootse streken. Zeker als officieel benoemde bijstad van de Hanzestad Nijmegen. Het Hanzeverbond … met elke dag meer welvaart, rijkdom en bloeiende handel. Met elke dag nieuwe verhalen …”

Maasbommel vandaag

En vandaag? Vandaag schrijven dat verhaal nog steeds. Met open armen en een warm welkom voor iedereen die Maasbommel bezoekt. Want zo zijn wij. En ondertussen schrijven we voort. Met nieuwe avonturen. In onze verenigingen. In onze wijken en straten. In onze tradities en feesten. Zo leven wij hier het leven. Gewoon, aan de maas. En op het land.

Wij zijn Maasbommel. En dit is ons verhaal.

Over de verloren Hanzebrief

Het Hanzeverbond groeide uit tot een krachtig en sterk handelsverbond. Op het hoogtepunt van het Hanzeverbond waren er zo’n 200 Europese Hanzesteden bij aangesloten. In Gelderland waren er vier Hanzesteden: Arnhem, Zutphen, Roermond en Nijmegen. Deze Hanzesteden benoemden weer ‘bijsteden’ zoals Zaltbommel, Tiel, Gendt en last but not least: Maasbommel. Zo’n benoeming tot bijstad verliep via een officiële Hanzebrief. In en rondom de Hanzesteden en bijsteden ontstond welvaart, rijkdom en een bloeiende handel. Die rijkdom is nog altijd terug te vinden in sfeervolle uitstraling van de Hanzesteden.

Helaas is deze brief onvindbaar tot op de dag van vandaag. Volgens de verhalen is deze brief van Maasbommel helaas verloren gegaan toen het stadje werd platgebrand door het Franse leger in 1676. ‘Mazebommel’ wordt echter wel benoemd in een uitnodiging (uit 1556) voor een vergadering van de Gelderse Hanzesteden in Keulen. Maar die officiële Hanzebrief spreekt nog altijd tot de verbeelding. Hoe zag die brief eruit? Wat stond er exact in? Door wie was de brief verstuurd? En misschien nog de belangrijkste vraag: waar is de verloren Hanzebrief van Maasbommel?

Onder invloed van o.a. de concurrerende Oostzeehandel en later de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) viel het Hanzenetwerk vanaf de zestiende eeuw uit elkaar.