Het water en Maasbommel. Die zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als het land van Maas en Waal. Als havenstad, handelsstad en natuurlijk als snoekenstad. De snoekvisserij zorgde namelijk voor groei, bloei en welvaart in de hoogtijdagen van Maasbommel. Zoveel water, zoveel verhalen. En die verhalen vertellen we je graag…
Maasbommel - Maandag 4 januari 1419
“Op deze dag giert, raast en blaast de Maasbommelse Maas zijn woeste winterstorm. Middenin deze woestenij vaart een dapper koggeschip uit Hanzestad Koningsbergen richting Tiel. Op het koggeschip vecht de 32-koppige bemanning tegen weer, wind en water. Het schip is niet te houden en maakt langzaam slagzij. De weesgegroetjes zwellen aan. Op het nippertje weten de durfals zich het vege lijf te redden. Amen. Door kou bevangen, doordrenkt en totaal uitgeput worden de schipbreukelingen op de kant onthaalt door Bommelse boeren, burgers en buitenlui. Ene Rutger van Bommel wordt weken later uitgenodigd door de reder en scheepskapitein. Hij mag als getuige van de bemanning aanwezig zijn bij het brengen van een offer uit dankbaarheid voor hun redding aan Onze Lieve Vrouwe in Den Bosch. De reder en scheepskapitein werden voor deze uitnodiging ontvangen op het Hof te Bommel …”
De handel van het Hanzeverbond vindt zijn weg voornamelijk over het water. Alle goederen van het Hanzeverbond worden over zee en rivieren vervoerd via de allereerste vrachtschepen, de koggeschepen. De Oostzee, De Noordzee, De IJssel en de Maas en Waal spelen daarbij een belangrijke rol. Alles speelt zich af om en rond de havens. Niet voor niets bestaan er inmiddels talloze archeologische vondsten uit deze periode. Daarnaast vergaan er ook veel schepen, o.a. op het punt waar de Maas en Waal zich samenvoegen.