Mijn favorieten

Zoek hier in Land van Maas en Waal

Generic filters
Exact matches only

Verhaal tussen Maas en Waal

11 september 2020 t/m 13 september 2020

Tijdens Open Monumentendagen op 11, 12 en 13 september lanceert Cultuurexpress Maas en Waal het Verhaal tussen Maas en Waal. Musea en bezoekerscentra in de regio presenteren hun lokale invulling van het Verhaal. Zij laten zien hoe de rivieren Maas en Waal het landschap en de geschiedenis beïnvloed hebben.

Het Verhaal tussen Maas en Waal is de canon van de regio. De site www.verhaaltussenmaasenwaal.nl vertelt hoe bewoners eeuwenlang leven tussen de twee rivieren. Het water sijpelt, stroomt of klotst door alle 50 ‘vensters’, waarin landschap, economie en macht aan bod komen. De bezoeker duikt in dit Verhaal, gaat af en toe kopje onder. En komt boven met een frisse blik op de kolkende geschiedenis van dit land en zijn bewoners. Hoe kan het dat Romeinen, adel en kloosters het gebied tot ontwikkeling brachten, waar later Swartmaekers en boeren armoede leden? Welke rol spelen de ringdijk en de Tachtigjarige Oorlog hierin? En waardoor veerde het gebied in de 19de en 20ste eeuw ondanks grote tegenslagen toch weer op?

Tijdens de Open Monumentendagen presenteren Stoomgemaal De Tuut (Appeltern), Museum Kasteel Wijchen, BC De Grote Rivieren (Heerewaarden), BC Het Dijkmagazijn Beuningen, Streekhistorisch Museum Tweestromenland (Beneden Leeuwen), Expeditie Over de Maas (Dreumel), het Verhaal tussen Maas en Waal met lokale invullingen. Exposities, excursies of lezingen laten zien hoe bewoners eeuwenlang tussen de rivieren geleefd hebben.

Verhaal tussen Maas en Waal draagt bij aan een gezamenlijke profiel van de regio. Het Verhaal is ontwikkeld om het gebied beter in beeld te brengen bij recreanten en toeristen. Musea en bezoekerscentra maar ook recreatieve ondernemers zijn daarmee gezamenlijk ambassadeurs van deze prachtige regio. Teksten zijn geschreven door historische verenigingen. Erfgoed Gelderland heeft het project ondersteund. De site is mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Maasdriel, West Maas en Waal en Wijchen, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Fonds A.H. Martens van Sevenhoven.

Kijk op de sites van de musea en bezoekerscentra wat zij organiseren:
www.de-tuut.nl
www.museumwijchen.nl
www.bcdegroterivieren.nl
www.dijkmagazijnbeuningen.nl
www.museumtweestromenland.nl
www.expeditie-overdemaas.nl

Foto: Gelders Archief: 4909-1545-22, Het land van Maas en Waal, 1544, Public Domain Mark 1.0 licentie.


Lees meer
Delen: