Een gedeelte van de fietstocht fiets je aan de boorden van de twee grote rivieren en kom je ogen tekort bij het aanschouwen van de prachtige natuur. Je hebt uitzicht op de romantische landerijen, het unieke rivierenlandschap, de idyllische dijkhuisjes maar ook van de markante en monumentale gebouwen die er in de karakteristieke dorpjes in dit gebied te vinden zijn.
Het land van Maas en Waal is pas laat in de twintigste eeuw ontsloten, daarvoor was het relatief geïsoleerd. Dit komt door de ligging tussen de Maas en Waal die een natuurlijke barrière vormen. De pontjes die je tegenkomt vormen nu de verbinding met het ‘vaste’ land. Uitkijkend over het water ervaar je de macht de kracht van het water en het belang van de dijken die het gebied moeten beschermen tegen overstromingen.
De fietsroute wordt vervolgd richting recreatiegebied De Gouden Ham. Deze is ontstaan door de winning van zand tussen 1960 en 1980. Je treft er campings, stranden en er zijn vele watersportmogelijkheden.
Zeker een bezoekje waard is de monumentale korenmolen Maasbommel (romp/restant). Eeuwen lang brachten de boeren uit de omgeving hun tarwe naar deze molen. Begin vorige eeuw raakte de molen in verval en in de jaren 20 werd de molen onttakeld: de wieken werden verwijderd. In de overgebleven romp werd nog tot in de jaren 60 tarwe gemalen met een dieselmotor. Daarna verviel deze molen tot een ruïne. Mede dankzij subsidies van instanties kon de molen in oude luister worden hersteld.
We volgen een deel van de loop van de rivier de Maas. Van oudsher is de Maas een belangrijke rivier en wordt veel gebruikt als scheepvaartroute. De Maas is een echte regenrivier en komt ook regelmatig in het nieuws in verband met overstromingen. Bij hevige regenval kan het waterpeil rap stijgen en treed de rivier (ver) buiten haar oevers.
Vanaf knooppunt 26 steken we over naar de grote en woeste Nederlandse rivier de Waal. Deze volg je tot aan het dorp Boven-Leeuwen. Via het binnenland fiets je via De Gouden Ham terug naar je auto.
Bron: www.route.nl
Lees meer