Mijn favorieten

Zoek hier in Land van Maas en Waal

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Stoomgemaal de Tuut

De Tuut 1

6629 AA

Appeltern

Plan je route

Het gemaal ligt in een zeer pittoreske omgeving waarin heerlijk gefietst of gewandeld kan worden langs de rivier de Maas of op een van de polderwegen. Als je de Maas en Waal fietsroute volgt kom je vanzelf langs het gemaal.

Het stoomgemaal De Tuut in Appeltern is gebouwd tussen 1916 en 1918 en was decennia lang een van de acht stoomgemalen in het Land van Maas en Waal die voor de afwatering zorgden. In 1967 werd het gemaal buiten gebruik gesteld en het werk werd overgenomen door het dieselgemaal Bloemers dat in 2002 omgebouwd is tot elektrisch gemaal.

Op 18 mei 2001 heeft De Tuut formeel zijn nieuwe bestemming van museum-stoomgemaal gekregen. In de voormalige kolenloods is nu een gezellig bezoekerscentrum ingericht. Direct naast het gemaal ligt het bijbehorende Motorenmuseum met een groot aantal motoren van eind 19e tot begin 20e eeuw. In 2018 viert het museum het 100-jarig jubileum van het stoomgemaal met tal van activiteiten.

Vlakbij het gemaal ligt het 17e-eeuwse kasteel van Johan Derk van der Capellen, de grondlegger van de vaderlandse democratie. In het bijbehorende park is ook zijn monument te bewonderen. En op slechts één kilometer bevinden zich de drukbezochte tuinen van Appeltern. Zie voor openingstijden, prijzen en de komende evenementen in het kader van het 100-jarig jubileum www.de-tuut.nl.

Voor groepen > 15 personen kunnen het gehele jaar door rondleidingen op afspraak georganiseerd worden.


Lees meer

Suggesties binnen deze categorie

Delen:

Je voelt je thuis in het Land van Maas en Waal!

Je vindt hier rust en ruimte en uitgestrekte gebieden waar je lekker een frisse neus kunt halen.

Belangrijk: Vanwege de recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus zijn de maatregelen in Nederland aangescherpt. Wij adviseren om de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid op te volgen. Raadpleeg ook altijd de website van de betreffende ondernemer voor actuele informatie.