Mijn favorieten

Zoek hier in Land van Maas en Waal

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Stoomgemaal de Tuut

  • Een volledig gerestaureerd en werkend gemaal
  • Leer over de geschiedenis van watermanagement
  • Een technisch én sociaal maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de 20ste eeuw

Een technisch en maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de 20e eeuw.

Een levend monument uit het stoomtijdperk.
Bij Stoomgemaal de Tuut waan je je even in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het is een volledig gerestaureerd, werkend gemaal, en een testament van de eeuwige strijd tegen het water.

Tijdens een bezoek leer je over de geschiedenis van watermanagement en ontdek je wat het gemaal betekende voor de inwoners van het Land van Maas en Waal. Tijdens onze stoomweekeinden kun je het stoomgemaal van dichtbij in volle werking zien, maar een bezoek tijdens onze reguliere openingstijden is ook zeer de moeite waard: je mag het hele gemaal van binnen en buiten bekijken en met behulp van beeld, geluid en geur, prikkelen we je zintuigen. Zo nemen we je graag even mee naar vervlogen tijden.

Voor techneuten én ‘technieten’
Stoomgemaal de Tuut is een technisch, maar ook een sociaal maatschappelijk doorkijkje naar het begin van de twintigste eeuw. Je leert dus niet alleen de machines, maar ook de mensen kennen.

Omdat ons land zonder gemalen maar half zo groot zou zijn, is het belang van watermanagement veel groter dan alleen ‘droge voeten houden’. In het stoomgemaal laten we je zien dat watermanagement gelijk stond (en nog steeds staat) aan het voorkomen van armoede, het kunnen opbouwen van een bestaan en geen honger hoeven lijden. Watermanagement en welvaart waren (en zijn) dus zeer nauw met elkaar verbonden.

Toegankelijkheid
Het ketelhuis en het terrein rondom het gemaal is toegankelijk voor rolstoelen, de machinekamer is dat niet. Huisdieren zijn toegestaan.


Lees meer

Hoe toegankelijk is deze locatie

Suggesties binnen deze categorie

De Tuinen van Appeltern
De Tuinen van Appeltern is hét tuininspiratiepark van Nederland. De tuin is dé plek om te genieten. Het hele gezin moet ...Lees meer
Appeltern
Meer informatie
Meer over De Tuinen van Appeltern
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren
Langestraat 38 6624 AB Heerewaarden Is dit jouw bedrijf?
Heerewaarden
Museum Tweestromenland
Museum Tweestromenland: ‘exposities waarin de combinatie verleden, heden en toekomst je verrassen!’ ...Lees meer
Beneden-Leeuwen
Meer informatie
Meer over Museum Tweestromenland
Delen: