Mijn favorieten

Zoek hier in Land van Maas en Waal

Generic filters
Exact matches only

Heerewaarden

Heerewaarden vind je strategisch gelegen tussen de rivieren Waal en Maas, Nijmegen en Fort Sint Andries. In het gebied waar vroeger de Waal met hoog water overliep in de Maas, ligt nu natuurgebied Buitenpolder Heerewaarden. Heerewaarden is bijna omringd door water en daardoor ook goed bereikbaar met de verschillende pontjes en veren in het gebied. En wist je dat je hier een schutsluis vind in het kanaal van Sint Andries? Het oorspronkelijke kanaal werd rond 1599 gegraven, tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. in 1856 werd het oude kanaal afgesloten door de bouw van een schutsluis. In de jaren ’30  van de vorige eeuw kwamen door het kanaliseren van de Maas, de drempels in de sluis te hoog te liggen, waardoor een nieuw kanaal ontstond: het huidige Kanaal van Sint Andries*.

*bron: Rijkswaterstaat

Fort Sint Andries

Fort Sint Andries is de plek waar de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog hun grootste militaire bouwwerk in ons land neerzetten. Het fort kreeg de naam Sint Andries, naar waarnemend landvoogd, kardinaal Andreas van Oostenrijk. Van het fort is niets meer over, maar er zijn nog wel restanten te zien van het fort dat er in 1815 gebouwd werd. Van zonsopgang tot zonsondergang kun je het fort bezichtigen.

Duik in de geschiedenis

Dit vind je misschien ook leuk

Alphen

Alphen, ook wel Alphen aan de Maas genoemd, is een dorp in het zuidwesten van de gemeente West Maas en Waal. Vroeger was Alphen een zelfstandige bestuurlijke eenheid maar in de Franse tijd werd het omgezet in een zelfstandige gemeente.

Bezoek Alphen

Dreumel

Dreumel, gelegen in de gemeente West Maas een Waal, is een klein pittoresk dorpje tussen Wamel en Heerewaarden. De eerste vermelding van Dreumel, toen nog Tremele geheten, dateert al uit 893 na Chr. wanneer de Abdij van Prüm een hof te Dreumel bezit.

Bezoek Dreumel

Wamel

Idyllisch verscholen in het Land van Maas en Waal ligt Wamel. Door de aanwezigheid van een ‘doorwaadbare’ plaats in de Waal, lag Wamel aan een oude Romeinse handelsroute. Kom het zelf ontdekken!

Bezoek Wamel