Mijn favorieten

Zoek hier in Land van Maas en Waal

Generic filters
Exact matches only

Batenburg

Batenburg is een stad vol historie in het Land van Maas en Waal. Je vindt Batenburg net ten westen van Wijchen, gelegen aan de Maas. Met zijn slechts 650 inwoners wordt het meestal aangeduid als dorp, maar Batenburg heeft een verleden als stad. Zelfs een van de oudste van Gelderland! Het historische stadje met zijn kasteelruïne is een beschermd stadsgezicht.

En wist je dat er behalve de ruïne veel historische, veelal witgepleisterde boerderijen te zien zijn? Evenals een oude protestantse dorpskerk die na de verwoesting in de Tachtigjarige Oorlog gedeeltelijk herbouwd werd. Net als de neogotische Rooms-katholieke kerk die ernaast staat, zijn beide kerken oorspronkelijk gewijd aan Sint Victor, de patroon van de korenmolenaars.

Dit vind je misschien ook leuk

Molen van Batenburg

De banmolen dateert oorspronkelijk uit 1531 en is historisch sterk verbonden met de heerlijkheid Batenburg. De kasteelheer van de heerlijkheid Batenburg verplichtte boeren in de omgeving er hun graan te laten malen.

Wijchen

Bijna tegen Nijmegen aan vind je Wijchen. Een plaats met een rijke en veelbewogen geschiedenis! Van oorsprong een agrarisch dorp waar al bewoning bestond in de steentijd. Tegenwoorden is Wijchen een combinatie van natuur, gastvrijheid, middeleeuwse kastelen, kronkelende wandelpaadjes en hippe restaurants en B&B’s.

Kasteel Hernen

Dit kasteel is een omgrachte middeleeuwse burcht met unieke overdekte weergangen. Kasteel Hernen heeft een rijke geschiedenis met veel beroemde en adellijke bewoners. De allereerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ dateert al uit 1247.